Információk, érdekességek

Gluténmentes ünnepi sütemények

2014. december 17.

ünnepi A gesztenyeliszt Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben egyre népszerűbbé vált különleges íze miatt. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható. 

A gesztenyeliszt remek alternatíva sütéshez-főzéshez. Karakteres íze miatt elsősorban kekszek, sütemények, palacsinta készítéséhez ajánlom – mondja Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb. Az ételek készítése során érdemes más lisztekkel együtt használni. Az első recept esetében kölesliszttel, a gesztenyés csillagnál pedig kókuszliszttel egészítettem ki a szükséges mennyiséget. 

A köles - magas rosttartalma mellett - nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat. A gesztenyelisztben sok az esszenciális aminosav, vitaminban gazdag. Megtalálható benne néhány B-vitamin, némi vas, kálium, foszfor és folsav is. A kókuszliszt készítéséhez az érett kókuszdiókat leszedik, a húsát zsírtalanítják, kiszárítják és leőrlik. Az így készült liszt gluténmentes, alacsony szénhidrát tartalmú és rostokban gazdag.


Allergiás tünetek – meglepetéseket okozhat az enyhe téli idő

2014. december 09.

egészségügyi száraz sóterápiaA legtöbb ember számára az allergiaszezon csak nyáron indul a fűfélék – a legismertebb pollen, a parlagfű – virágzásának kezdetével. A tüsszögés, orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya sokunk életét megnehezítik. Az enyhe téli időszak miatt azonban már mostanában elkezdhetik gyötörni a panaszok az erre érzékenyeket, egyes fák ugyanis már februárban, sőt, a megszokottól eltérően akár már januárban megkezdhetik virágzásukat, így például a mogyoró, az éger és a nyír is. 

A hazánkban tenyésző 2000 féle virágzó növény közül 250 növény pollenje okozhat allergiát. Magyarország éghajlati viszonyai között akár már január végén is elkezdődhet az allergiás szezon a mogyorófélék és az éger virágzásával. A mogyoró porzós barkái nagy mennyiségű allergént tartalmaznak, ezek okozzák a gondot. A mogyorónak rövid a nyugalmi időszaka – nővirágai már decemberben nyílnak, míg a hímvirágok rendszerint február második felében (a növény genetikai alapon ezzel az időbeli eltolással védekezik az önbeporzás ellen). Gyakorta megfigyelhető, hogy az éger virágai még a levelek előtt megjelennek.

A mogyorót követi márciustól a nyár, nyír, kőris, platán szezonja.


Valóban allergiás a penicillinre? – Fontos a pontos diagnózis!

2014. december 04.

A műtét előtt álló, önmagukat penicillin-allergiásnak valló betegek költségesebb, sokféle baktériumot elpusztító, vagy az adott esetben kevésbé hatékony készítményt kaphatnak a potenciális fertőzések megelőzésére az egyébként szokásos, penicillin tartalmú antibiotikumok helyett. Sok esetben feleslegesen. 

Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Kollégium (ACAAI) éves tudományos ülésén ismertetett kutatások eredményei a megfelelő vizsgálatok hiányában, a téves öndiagnózisra alapozott penicillin-allergia következményeire hívják fel a figyelmet. A betegek beszámolói elárulják, hogy korábban csalánkiütésszerű, duzzanattal járó tüneteket észleltek, melyek eredetét az akkoriban szedett, penicillin tartalmú készítményeknek tulajdonították. Az ülésen ismertetett vizsgálatok során elvégzett allergiateszt azonban, csak kevés esetben igazolt valódi penicillin-allergiát. A kutatók ezért lényegesnek tartják az allergiateszt elvégzésének, és a megfelelő szakorvossal – allergológussal - történő konzultációnak a fontosságára, és az öndiagnózis veszélyeire felhívni a figyelmet.


A penész nem válogat

2014. október 22.

A lakóházak tervezési, kivitelezési vagy karbantartási hibáiból fakadóan penészgomba mind az új, mind a régi épületeknél közel azonos arányban fordulhat elő. A témával kapcsolatban dr. Magyar Donát, a Budai Allergiaközpont aerobiológusa osztja meg velünk tapasztalatait.

Miért fordul elő, új építésű házaknál penészesedés?

Az épületek tervezésénél ma az energiatakarékosság a fő vezérelv, és csak ritkán vesszük figyelembe az egészségi szempontokat. Fontos, hogy az építést – de az átalakítást, utólagos szigetelést is – megfelelően képzett szakember felügyelje. Az új építésű házaknál sok gondot okoz a falakban maradt építési nedvesség. A sürgető határidők miatt túl korán átadott épületnek még nincs ideje kiszáradni. Másik gyakori eset, hogy a tervezés ill. kivitelezés során kispórolt vagy olcsóbb, de nem megfelelő építőanyagok révén káros folyamatok indulnak el az épületben. A nem megfelelő termékkel önkényesen helyettesített szigetelőanyagok kárt okoznak az épületben és a lakók egészségében egyaránt.


Mivel pótolja a búzadarát, ha lisztérzékeny?

2014. október 18.

A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik. 

A rizs 77% százalék keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6%-a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a rizsdara készítése során a rizsszemeket apró szemcsékké őrlik, így az értékes összetevők nem vesznek el, íze is a megszokottal teljesen megegyező, állagánál fogva viszont sokoldalúan használható.

Búzadara helyett kukorica- vagy rizsdara

Hagyományos búzadara helyett főleg 2 alapanyag közül választhatnak a lisztérzékenyek: rizsdara vagy kukoricadara.  A kukoricadara jobban elterjedt, az ára is kedvező, azonban sok gluténérzékeny beteg nem fogyasztja szívesen, jellegzetes kukorica íze miatt.  Számukra lehet jó választás a rizsdara, mely gluténmentes alapanyag, és kiválóan helyettesíti a hagyományos búzadarát. Jól használható tejbegríz, grízes tészta, túrógombóc, esetleg sütemények felhasználásához is, mint a gyümölcsös túrószelet esetében is. A recept érdekessége a hozzáadott útifűmaghéj, mely magas rosttartalmánál fogva kedvezően hat az emésztésre.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...454647...75