Információk, érdekességek

Táplálkozás vizsgaidőszakban

2025. június 18.

A gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Fotó: 9dreamstudio © 123RF.comMíg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt.

„Érthető, hogy vizsgaidőszakban senki nem szeretne több órát a konyhában tölteni, mégis nagy a jelentősége annak, hogy a fiatalok kerüljék a tápanyagszegény gyorsételeket, hiszen a jó agyműködés biztosítása szempontjából kiemelkedően fontos az egészséges táplálkozás fenntartása” – mondja dr. Bodor Zsanett dietetikus.

Továbbá kiemeli a napi ötszöri étkezés szükségességét és hozzáteszi, hogy egész napos tanulás során hangsúlyos szerepet kap a reggeli, hiszen optimális esetben az elegendő energiát biztosít a szervezetnek a napindításhoz. Ennek fokozott agyi terhelés esetén kiemelt jelentősége van, hiszen az agy energiaforrásként glükózt használ, amelyet a bevitt tápanyagokból biztosít. A teljes kiőrlésű gabonákból készült péksütemények, kenyerek, a magas rosttartalmú zöldségek-gyümölcsök azért is ideálisak, mert egyenletesebb vércukorszintet biztosítanak a gyorsan felszívódó cukrokat tartalmazó ételekkel szemben. Éppen emiatt tehát kerülni kell a magas hozzáadott cukortartamú ételeket, italokat (cukrozott üdítők, energiaital, sütemények), és helyettük a természetesen édes gyümölcsöket kellene választani.

A három fő étkezés mellett ne feledkezzenek meg a diákok és a hallgatók a tízórairól és az uzsonnáról sem, ám ezek a kis étkezések ne a nassolásról szóljanak, vagyis ne chipset és ne csokit fogyasszanak ilyenkor (kivéve a magas, minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, amiből 1-2 kocka megengedett).

Kisétkezéseknél érdemes olyan ételeket választani, amelyek beltartalma megfelelő tápanyaggal látja el a szervezetet a kognitív folyamatokhoz, mint pl. a natúr joghurt zabpehellyel, vagy alma, körte teljes kiőrlésű, rostokban gazdag keksszel.


Megint felkúsztak a kilók!

2025. június 17.

Orvosi tanácsok fogyókúrázóknak

Roskadásig tele van a média és az internet gyors fogyást ígérő, tuti tippekkel, fogyókúrás ajánlásokkal. Sokan a tavasz közeledtével „kapnak észbe”, hogy eljött az idő a beach-body projekt megvalósításához.

Fotó: liudmilachernetska © 123RF.comValójában nincsen olyan gyors fogyás, mely hosszú távon tartható lenne, és ráadásul az egészségre nézve is káros hatással lehet egy hetekig tartó hiánydiéta. Mindig újabb trendek és hullámok adnak reményt a felesleges kilók leadására. Kívülről fújjuk az „Egyél kevesebbet, kerüld a cukrozott ételeket, italokat, és mozogj többet!” jó tanácsot. De mégis, hogyan valósítsuk meg ezt a mindennapjainkban?

Ahhoz, hogy sikeres és hosszú távon fenntartható legyen a testsúlyvesztés, az életmódbeli szokásaink sokaságán szükséges változtatni. Ennek csak az egyik komponense a diéta.

Ó, azok a kalóriák!

Könnyen belátható, ha tartósan kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, testsúlyvesztés lesz az eredménye. Egy átlagos, aktív, normál súlyú fiatal nőnek napi 1800–2000 kalóriára van szüksége a súlytartáshoz.

Ennél legalább 500 kalóriával kevesebbre van szüksége, vagyis maximum 1500 kalóriára a heti félkilós fogyáshoz.

Azonban a fogyókúra matematikája nem ilyen egyszerű. Az étrend kialakításánál figyelembe kell venni a

  • társbetegségeket,
  • ételallergiákat,
  • mindennapi aktivitást,
  • életvitelt.

Ha magunktól nem boldogulunk és a kalóriaszámláló applikációkban is elvesztünk, érdemes dietetikai tanácsadást igénybe venni, amely személyre szabott étrend kialakításában segíthet.

200 kalória = 20 perc mozgás


Összefügghet-e az elhízás a merevedési zavarral?

2025. június 16.

A kutatások szerint az elhízás és az ezzel összefüggésben kialakuló betegségek, állapotok okozhat merevedési zavart is. De vajon elégséges „csak” lefogyni ahhoz, hogy rendeződjön ez a helyzet vagy orvosi kezelés is szükséges lehet? Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa válaszolt a kérdésre.

Fotó: www.freepik.com | stockkingMi a kapcsolat az elhízás és a merevedési zavar közt?

Az összefüggések megértéséhez érdemes tudni, hogy az elhízás fenntart a szervezetben egy állandó alacsony szintű gyulladást, valamint növeli az oxidatív stressz mértékét a sejtekben, szövetekben. Ennek következtében alakulhat ki olyan állapotok, amelyek jelentős rizikófaktorai a merevedési zavarnak. Ilyen például:
Leptin rezisztencia: ennél az állapotnál az agy nem adekvát módon reagál a leptin hormonra, ami a zsírszövetekből „származik” és befolyásolja az éhségérzetet és a táplálékfelvételt. Leptin rezisztencia esetén gyakori tünet a túlevés, a túlsúly és az alacsony tesztoszteronszint. Ez utóbbi a szexuális vágy csökkenéséhez is vezethet.  
Inzulin rezisztencia: az IR szintén egy állapot, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulin hormonra, ami miatt kevésbé hatékonyan tudják a vérben található cukrot energiává alakítani. Ennek következtében a hasnyálmirigy több inzulint kezd termelni, idővel pedig kialakulhat a cukorbetegség, ami az egyik legjelentősebb kockázati tényező az erektilis diszfunkció szempontjából.
Cukorbetegség: mivel ez a kórkép az erek, így a pénisz ereinek állapotára is negatívan hat, nem ritka a két probléma együttes jelenléte. Az is előfordulhat azonban, hogy éppen a cukorbetegség kezelésére rendelt gyógyszer okozza vagy tartja fent a merevedési zavart.
– Mindezeken felül az elhízás talaján kialakuló magas vérnyomás, magas koleszterin- és triglicerid szintek szintén hozzájárulhatnak a merevedési zavar meglétéhez.


Konyhatechnológiai szempontok az ételek elkészítésében

2025. június 16.

Fotó: www.freepik.com | rawpixel

 

A konyhatechnológia is kulcsszerepet játszik abban, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök bőregészség szempontjából hasznos tápanyagait.

A legjobb módszerek közé tartozik a gőzölés, a párolás, és a fermentálás, amelyek segítenek a vitaminok és ásványi anyagok megőrzésében. Új lehetőség még az air fryer is, hogy a zsírbevitel kedvezőbb legyen (1. sz táblázat).

  Technológia Előnyök Nyersanyagok
Gőzölés Vitaminok és ásványi anyagok megőrzése brokkoli, zöldbab, zöld leveles zöldségek
Zsírtakarékos sütési módok (sütőzacskó, air fryer használata) Jobban megőrzi a tápanyagokat, kevesebb zsírfelhasználás húsok, zöldségek
Fermentálás Probiotikus hatás, támogatja a bélflórát savanyú káposzta, kimchi, kefir, joghurt
Párolás Megőrzi az ízeket és tápanyagokat gyökérzöldségek, édesburgonya

Táplálkozással a bőr rugalmasságáért

2025. június 15.

Fotó: freepikA bőr szerkezeti egységei, mint a kollagén és az elasztin, fehérjék így megfelelő mennyiségű és jó minőségű fehérje fogyasztása (pl. tojás, hal, hüvelyesek) alapfeltétele az ép bőrszövet fenntartásának. Emellett fontos szerepet kapnak a bőr vízmegkötő képességét fokozó zsírsavak – különösen az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak, melyek a sejtmembránok rugalmasságát és védelmét segítik elő. (1) Ezek legjobb forrásai a tengeri halak, diófélék, lenmag és repceolaj.

A kiegyensúlyozott táplálkozásban tehát a vitaminok és ásványi anyagok mellett, a makrotápanyagok aránya és minősége is számít.

A megfelelő vízfogyasztás nemcsak az anyagcserét támogatja, hanem a bőr hidratáltságát is. Bár a vízfogyasztás és a bőr állapota közti kapcsolat nem minden esetben egyértelműen bizonyított, számos tanulmány szerint a megfelelő hidratáltság hozzájárulhat a bőr rugalmasságának fenntartásához (2) Fokozott fizikai aktivitás vagy melegebb időjárás esetén ajánlott a napi folyadékbevitelt arányosan növelni. A tiszta víz mellett a frissítő, antioxidáns hatású gyógynövényes teák (pl. zöld tea, hibiszkusz) is támogathatják a bőrápolást.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...297