


Információk, érdekességek
Táplálkozás vizsgaidőszakban
2025. június 18.
A gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt
Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt.
„Érthető, hogy vizsgaidőszakban senki nem szeretne több órát a konyhában tölteni, mégis nagy a jelentősége annak, hogy a fiatalok kerüljék a tápanyagszegény gyorsételeket, hiszen a jó agyműködés biztosítása szempontjából kiemelkedően fontos az egészséges táplálkozás fenntartása” – mondja dr. Bodor Zsanett dietetikus.
Továbbá kiemeli a napi ötszöri étkezés szükségességét és hozzáteszi, hogy egész napos tanulás során hangsúlyos szerepet kap a reggeli, hiszen optimális esetben az elegendő energiát biztosít a szervezetnek a napindításhoz. Ennek fokozott agyi terhelés esetén kiemelt jelentősége van, hiszen az agy energiaforrásként glükózt használ, amelyet a bevitt tápanyagokból biztosít. A teljes kiőrlésű gabonákból készült péksütemények, kenyerek, a magas rosttartalmú zöldségek-gyümölcsök azért is ideálisak, mert egyenletesebb vércukorszintet biztosítanak a gyorsan felszívódó cukrokat tartalmazó ételekkel szemben. Éppen emiatt tehát kerülni kell a magas hozzáadott cukortartamú ételeket, italokat (cukrozott üdítők, energiaital, sütemények), és helyettük a természetesen édes gyümölcsöket kellene választani.
A három fő étkezés mellett ne feledkezzenek meg a diákok és a hallgatók a tízórairól és az uzsonnáról sem, ám ezek a kis étkezések ne a nassolásról szóljanak, vagyis ne chipset és ne csokit fogyasszanak ilyenkor (kivéve a magas, minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, amiből 1-2 kocka megengedett).
Kisétkezéseknél érdemes olyan ételeket választani, amelyek beltartalma megfelelő tápanyaggal látja el a szervezetet a kognitív folyamatokhoz, mint pl. a natúr joghurt zabpehellyel, vagy alma, körte teljes kiőrlésű, rostokban gazdag keksszel.
Megint felkúsztak a kilók!
2025. június 17.
Orvosi tanácsok fogyókúrázóknak
Roskadásig tele van a média és az internet gyors fogyást ígérő, tuti tippekkel, fogyókúrás ajánlásokkal. Sokan a tavasz közeledtével „kapnak észbe”, hogy eljött az idő a beach-body projekt megvalósításához.
Valójában nincsen olyan gyors fogyás, mely hosszú távon tartható lenne, és ráadásul az egészségre nézve is káros hatással lehet egy hetekig tartó hiánydiéta. Mindig újabb trendek és hullámok adnak reményt a felesleges kilók leadására. Kívülről fújjuk az „Egyél kevesebbet, kerüld a cukrozott ételeket, italokat, és mozogj többet!” jó tanácsot. De mégis, hogyan valósítsuk meg ezt a mindennapjainkban?
Ahhoz, hogy sikeres és hosszú távon fenntartható legyen a testsúlyvesztés, az életmódbeli szokásaink sokaságán szükséges változtatni. Ennek csak az egyik komponense a diéta.
Ó, azok a kalóriák!
Könnyen belátható, ha tartósan kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, testsúlyvesztés lesz az eredménye. Egy átlagos, aktív, normál súlyú fiatal nőnek napi 1800–2000 kalóriára van szüksége a súlytartáshoz.
Ennél legalább 500 kalóriával kevesebbre van szüksége, vagyis maximum 1500 kalóriára a heti félkilós fogyáshoz.
Azonban a fogyókúra matematikája nem ilyen egyszerű. Az étrend kialakításánál figyelembe kell venni a
- társbetegségeket,
- ételallergiákat,
- mindennapi aktivitást,
- életvitelt.
Ha magunktól nem boldogulunk és a kalóriaszámláló applikációkban is elvesztünk, érdemes dietetikai tanácsadást igénybe venni, amely személyre szabott étrend kialakításában segíthet.
200 kalória = 20 perc mozgás
Összefügghet-e az elhízás a merevedési zavarral?
2025. június 16.
A kutatások szerint az elhízás és az ezzel összefüggésben kialakuló betegségek, állapotok okozhat merevedési zavart is. De vajon elégséges „csak” lefogyni ahhoz, hogy rendeződjön ez a helyzet vagy orvosi kezelés is szükséges lehet? Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa válaszolt a kérdésre.
Mi a kapcsolat az elhízás és a merevedési zavar közt?
Az összefüggések megértéséhez érdemes tudni, hogy az elhízás fenntart a szervezetben egy állandó alacsony szintű gyulladást, valamint növeli az oxidatív stressz mértékét a sejtekben, szövetekben. Ennek következtében alakulhat ki olyan állapotok, amelyek jelentős rizikófaktorai a merevedési zavarnak. Ilyen például:
– Leptin rezisztencia: ennél az állapotnál az agy nem adekvát módon reagál a leptin hormonra, ami a zsírszövetekből „származik” és befolyásolja az éhségérzetet és a táplálékfelvételt. Leptin rezisztencia esetén gyakori tünet a túlevés, a túlsúly és az alacsony tesztoszteronszint. Ez utóbbi a szexuális vágy csökkenéséhez is vezethet.
– Inzulin rezisztencia: az IR szintén egy állapot, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulin hormonra, ami miatt kevésbé hatékonyan tudják a vérben található cukrot energiává alakítani. Ennek következtében a hasnyálmirigy több inzulint kezd termelni, idővel pedig kialakulhat a cukorbetegség, ami az egyik legjelentősebb kockázati tényező az erektilis diszfunkció szempontjából.
– Cukorbetegség: mivel ez a kórkép az erek, így a pénisz ereinek állapotára is negatívan hat, nem ritka a két probléma együttes jelenléte. Az is előfordulhat azonban, hogy éppen a cukorbetegség kezelésére rendelt gyógyszer okozza vagy tartja fent a merevedési zavart.
– Mindezeken felül az elhízás talaján kialakuló magas vérnyomás, magas koleszterin- és triglicerid szintek szintén hozzájárulhatnak a merevedési zavar meglétéhez.
Konyhatechnológiai szempontok az ételek elkészítésében
2025. június 16.
A konyhatechnológia is kulcsszerepet játszik abban, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök bőregészség szempontjából hasznos tápanyagait.
A legjobb módszerek közé tartozik a gőzölés, a párolás, és a fermentálás, amelyek segítenek a vitaminok és ásványi anyagok megőrzésében. Új lehetőség még az air fryer is, hogy a zsírbevitel kedvezőbb legyen (1. sz táblázat).
Technológia | Előnyök | Nyersanyagok |
---|---|---|
Gőzölés | Vitaminok és ásványi anyagok megőrzése | brokkoli, zöldbab, zöld leveles zöldségek |
Zsírtakarékos sütési módok (sütőzacskó, air fryer használata) | Jobban megőrzi a tápanyagokat, kevesebb zsírfelhasználás | húsok, zöldségek |
Fermentálás | Probiotikus hatás, támogatja a bélflórát | savanyú káposzta, kimchi, kefir, joghurt |
Párolás | Megőrzi az ízeket és tápanyagokat | gyökérzöldségek, édesburgonya |
Táplálkozással a bőr rugalmasságáért
2025. június 15.
A bőr szerkezeti egységei, mint a kollagén és az elasztin, fehérjék így megfelelő mennyiségű és jó minőségű fehérje fogyasztása (pl. tojás, hal, hüvelyesek) alapfeltétele az ép bőrszövet fenntartásának. Emellett fontos szerepet kapnak a bőr vízmegkötő képességét fokozó zsírsavak – különösen az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak, melyek a sejtmembránok rugalmasságát és védelmét segítik elő. (1) Ezek legjobb forrásai a tengeri halak, diófélék, lenmag és repceolaj.
A kiegyensúlyozott táplálkozásban tehát a vitaminok és ásványi anyagok mellett, a makrotápanyagok aránya és minősége is számít.
A megfelelő vízfogyasztás nemcsak az anyagcserét támogatja, hanem a bőr hidratáltságát is. Bár a vízfogyasztás és a bőr állapota közti kapcsolat nem minden esetben egyértelműen bizonyított, számos tanulmány szerint a megfelelő hidratáltság hozzájárulhat a bőr rugalmasságának fenntartásához (2) Fokozott fizikai aktivitás vagy melegebb időjárás esetén ajánlott a napi folyadékbevitelt arányosan növelni. A tiszta víz mellett a frissítő, antioxidáns hatású gyógynövényes teák (pl. zöld tea, hibiszkusz) is támogathatják a bőrápolást.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...297