


Információk, érdekességek
A pajzsmirigy hormontermelését támogató makrotápanyagok
2025. augusztus 07.
Az anyagcserefolyamatok megfelelő működéséhez elengedhetetlen a jól hidratált közeg, ezért a folyadékfogyasztás kiemelt szerepet játszik. A bevitt folyadék legelsősorban víz, csapvíz, ásványvíz, tisztított víz, cukrozatlan gyümölcstea formájában kerüljön be a szervezetbe, kerülendőek a cukros üdítőitalok, és az alkohol is.
A pajzsmirigybetegségek önmagukban nem tartoznak a klasszikus értelemben vett szénhidrátanyagcsere-zavarok közé – mint amilyen a diabétesz, vagy az inzulinrezisztencia-, ugyanakkor a pajzsmirigy működési zavarai szorosan összefügghetnek a szénhidrátanyagcsere állapotával, és közvetett módon befolyásolhatják is azt. Így ennek értelmében lényeges, hogy a szénhidrátbevitel mennyisége és minősége is megfelelő legyen az étrendben. Érdemes inkább a komplex, lassabban felszívódó szénhidrátokat fogyasztani (pl. teljes értékű gabonák, alternatív gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek), amelyek fogyasztásával csökken a vércukorszint ingadozásának mértéke. A komplex szénhidrátokban gazdag élelmiszerek rosttartalma magasabb, a megfelelő rostbevitel pedig segít fenntartani a bélflóra egyensúlyát is, így támogatja az immunrendszert. (1) A teljes értékű gabonák preferálása mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a megfelelő mértékű – az ajánlásoknak megfelelő – napi 4-500 gramm zöldség-gyümölcsfogyasztást sem, lehetőleg gyakrabban választva a szezonális alapanyagokat, annak tudatában, hogy néhány zöldség nyers állapotában göbképző tulajdonsága miatt kerülendő.
Az ideális minőségű zsír(sav)bevitel támogatja a megfelelő hormontermelést és a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) jó felszívódását is. Különösen fontosak az egyszeresen, és a többszörösen telítetlen zsírsavak, például az olívaolaj, repceolaj, vagy a lenmagolaj, a zsírosabb halak, például lazac, és az olajos magvak, mint a lenmag, és dió fogyasztása. Az étrend így kedvező irányba befolyásolhatja a vérzsírértékeket, ezáltal csökkentve a magas koleszterinszintet is.
Reaktív hipoglikémia – nem csak cukorbetegek lehetnek rosszul evés után
2025. augusztus 07.
A hipoglikémia egy szakkifejezés az alacsony vércukorszintre utal. Ilyenkor az érték 3,3 mmol/l alá esik. A reaktív hipoglikéma pedig azt a jelenséget írja le, amikor a vércukorszint étkezés után néhány órával esik le, és kellemetlen tüneteket, akár rosszullétet okoz. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem csak cukorbetegeknél fordulhat elő, viszont mindenki tehet a megelőzéséért.
Az étkezés utáni rosszullét a vércukorszint esés miatt jelentkezik
Az étkezés után 2-4 órával bekövetkező reaktív hipoglikémia oka, hogy a szénhidrátokban gazdag étkezés után felgyorsul az inzulin hormon kiválasztása, ami a vércukorszint csökkentéséért felelős Gyakran ennek hátterében inzulinrezisztencia áll. Ilyenkor a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben, mert a szervezet több inzulint fog termelni. Jórészt az étkezés a közvetlen kiváltó ok, de a már kezelt cukorbetegeknél az is előfordulhat. Ennek oka lehet:
-A szokásosnál több gyógyszer, vagy inzulin használata a cukorbetegség kezelése során.
-A szokásosnál kevesebb étkezés, valamely étel vagy kisebb fogás kihagyása.
-A szokásosnál több fizikai aktivitás vagy edzés.
-Alkoholfogyasztás.
-Hasmenéssel járó betegségek.
-Ha az étkezést és a tablettás kezelést nem hangolja össze.
-Időjárási szélsőségek, például nagyon meleg vagy nagyon hideg időjárás.
Az inzulin vagy más gyógyszer dózisának megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy kikerülhető legyen a vércukorszint esés. Ugyanakkor Porochnavecz doktornő szerint nem csak cukorbetegeknél figyelhető meg ez a jelenség, aminek a pontos okai sokszor nem tisztázottak, de mindenképp kapcsolatban van azzal, mikor és mennyit eszik az illető.
A pajzsmirigydiéta legfontosabb étrendi javaslatai, fontos mikro- és makrotápanyagok
2025. augusztus 05.
A pajzsmirigy hormontermelését több létfontosságú mikrotápanyag segíti.
A jód kulcsfontosságú a pajzsmirigyhormonok előállításához, hiszen kapcsolódik a tirozinmolekulához, így alkotva meg a pajzsmirigyhormonokat. A trijód-tironin három, míg a tirozin négy jódmolekulát tartalmaz, innen a nevük: T3 és T4 hormon. Az emberi szervezet nem képes jódot szintetizálni, az étkezéssel kell azt bevinni. Legfontosabb jódforrásaink a tengeri halak, algák, tej, tejtermékek, tojás, valamint a gabonafélék, és a jódozott só, de fontos megemlíteni, hogy az élelmiszerek jódtartalmát a talajviszonyok is meghatározzák. Magyarország jódszegény területnek tekinthető, ezért kiemelten fontos a jódozott só, és további dúsított termékek fogyasztása a pajzsmirigy egészségének fenntartásához. A felnőttek számára javasolt jódbevitel 150 mikrogramm/nap. (6)
- A szelén részt vesz a pajzsmirigyhormonok aktiválásáért és lebontásáért felelős enzimek működésében. A szervezetben a pajzsmirigy főként T4 (tiroxin) hormont termel, a T4-ből a T3 (trijódtironin) nevű aktív hormon, az ún. dejodináz enzimek segítségével alakul ki, ezek az enzimek pedig szelént tartalmaznak. (7) A szelén legkönnyebben a paradió (brazil dió) fogyasztásával juttatható be szervezetünkbe, szeléntartalma kiemelkedő (1900-3000 mikrogramm található 100 grammban). Akárcsak a jód esetében, az élelmiszerek szeléntartalmát is a talajviszonyok befolyásolják. A WHO, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) és a Nemzetközi Endokrin Társaság naponta 55-70 mikrogramm szelén bevitelét javasolja, de fontos, hogy a napi 3-400 mikrogrammos mennyiséget semmiképp se lépjük túl, mert a túl magas szelénbevitel is negatív következményekkel járhat, mint hajhullás, körömtöredezés, illetve idegrendszeri tünetek. (8)
- A cink is szerepet játszik a T4-T3 hormon átalakulásban, de támogatja az agyalapi mirigyben a TSH hormon termelését is, sőt, feladata van az antioxidáns védelemben, hozzájárul a szabadgyökök semlegesítéséhez. (9)
- Az autoimmun pajzsmirigybetegségekben gyakran alacsony D-vitamin-szint figyelhető meg, a D-vitamin pótlása csökkentheti az autoantitestek (pl. anti-TPO) szintjét. (10) A pajzsmirigysejteken (tirocitákon) D-vitamin receptorok is találhatók, ami azt jelzi, hogy a D-vitamin közvetlenül is befolyásolhatja a TSH-receptorok és a hormonszintézis működését. A vérben, a laborparaméterekben 75-125 nmol/l esetén beszélünk normál D-vitamin-szintről, ennek fenntartásához felnőtteknek napi 2000NE bevitele javasolt a magyarországi konszenzusajánlásnak megfelelően. (11) Mindez D3-vitamin szupplementációval lehetséges, de az állati eredetű élelmiszereink is tartalmaznak D-vitamint: jelentős mennyiséggel bírnak a zsíros tengeri halak, mint például a lazac, a makréla, a hering és a szardínia – ezek rendszeres fogyasztása nemcsak a D-vitamin, hanem az ómega-3-zsírsavak ideális beviteléhez is hozzájárul. Szintén tartalmaz D-vitamint a marha- és csirkemáj, bár kisebb mennyiségben. A tojássárgája is hozzájárulhat a bevitelhez, különösen, ha a tojás szabad tartású tyúkoktól származik, amelyek napfényhez jutnak.
- A pajzsmirigy peroxidáz (TPO) nevű enzim működéséhez – ez az enzim segíti a jód beépítését a tiroxin hormonba – kofaktorként vas szükséges. Tehát ha a szervezet vastartalma alacsony, csökkenhet a T3 és T4 hormonok termelődése is.
- Az ómega-3 megfelelő szintje több szempontból is kedvező a pajzsmirigy egészségének tekintetében: a pajzsmirigy-alulműködés esetén megnőhet a koleszterinszint, az ómega-3-zsírsavak bevitele pedig csökkentheti a koleszterinszintet, sőt a gyulladásos markereket is. Az ómega-3 bevitel a korábban említett depresszió, mint tárbetegség tüneteit is enyhítheti.
Túlsúly és a női egészség: Amiért tényleg fontos a fogyás!
2025. augusztus 03.
Tudtad, hogy a túlsúly nemcsak a tükörben látszik, hanem komolyan befolyásolja a női szervezet belső működését is? Nem csak esztétikai kérdésről van szó, hanem egy valódi egészségügyi kihívásról, ami számos módon veszélyeztetheti a jóllétedet.
Dr. Csatlós Éva szülész-nőgyógyász, a Toman Diet szakértője most elárulja, miért kulcsfontosságú a súlyvesztés és a megfelelő fogyókúrás módszer kiválasztása, különösen, ha már vannak egészségügyi panaszaid.
„Amikor a hormonális egyensúly felborul – például inzulinrezisztencia vagy krónikus gyulladások miatt –, az hozzájárulhat a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kialakulásához. Ez gyakran meddőséget és rendszertelen menstruációt okozhat. Ezek a hormonális változások hosszú távon befolyásolják a női egészség optimális működését” – hangsúlyozza Dr. Csatlós Éva.
De ez még nem minden! A doktornő hozzáteszi: „A túlsúly ráadásul növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát is. A belső szerveink köré gyűlő zsír – gondoljunk csak a garat környékére – légzési zavarokat, alvási apnoét és horkolást idézhet elő. Ez rontja az alvás minőségét, és tovább borítja az anyagcserét, ami egy ördögi körbe lök minket, ahol az eltolódott alvásritmus befolyásolja az étvágyat és az energiafelhasználást, ezzel is hozzájárulva a súlygyarapodáshoz.”
Jó hír: A változás már egy apró lépéssel is elindulhat!
Akár már 5%-os testsúlycsökkenéssel is jelentősen mérsékelheted a kockázatokat, ha elkezdesz odafigyelni magadra, például egy jól megválasztott fogyókúra és rendszeres mozgás segítségével.
Nem csak a hőség, a mája miatt is lehet kimerült, étvágytalan
2025. július 27.
Úgy érzi, alig van ereje, étvágya, esetleg fogyott és fáj a hasa? Ez nem csak azért lehet, mert nehezen viseli a kánikulát, nem ivott eleget, esetleg hőkimerültsége van, de májproblémára is utalhatnak a tünetek. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ – Prima Medica hepatológusa, gasztroenterológus szerint különösen oda kell figyelni ebből a szempontból az idősebbekre, a cukorbetegekre, a krónikus betegekre, az alkoholbetegekre és azokra, akik eleve májbetegséggel küzdenek.
A hőség hatása a májra
A máj működését úgy kell elképzelni, mint egy gyárét: feldolgozza az elfogyasztott élelmiszert, kiszűri a káros anyagokat, energiát tárol és még a zsírok emésztésében is szerepet játszik. Ha ennek a gyárnak messze nem optimális körülmények közt, hanem tartós kánikulában, esetleg folyadékpótlás nélkül kell dolgoznia, nyilván nehezítetté válik a feladata. Az alábbi tényezők befolyásolják a hőségben a máj munkáját:
Dehidráció
Amikor sokat izzadunk, nem biztos, hogy elég folyadékot viszünk be a pótláshoz, ami miatt csökken a vér volumene a testben. Mivel pedig a májnak folyamatos vér-utánpótlásra van szüksége a munkához, a dehidráció megnehezíti a helyzetét.
Megnövekedett toxin mennyiség
A melegben az ételek gyorsabban romlanak, különösen, ha nem megfelelően tárolják, hűtik azokat. A baktériumokkal fertőzött ételek fogyasztása pedig közvetlenül vezethet például hepatitisz A és E fertőzéshez. Ne feledkezzünk meg róla, hogy az alkohol is „mérgezi” a májat. Mivel pedig a májnak elsősorban az alkohol lebontására kell koncentrálnia, más alapvető funkcióira kevesebb erőforrása jut.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...299