


Információk, érdekességek
Árvíz, belvíz: hogyan védjük egészségünket?
2013. április 10.
Az elmúlt hetek esőzései következtében kialakult ár- és belvízhelyzetre való tekintettel az ÁNTSZ felhívja a lakosság figyelmét, hogy a fertőző megbetegedések megelőzése érdekében az emberek saját maguk és a környezetükben élők egészségét a higiénés rendszabályok betartásával tudják legjobban védeni, illetve a veszélyeket csökkenteni.
Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy aki a vízvezetékeken csőtörést, vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva szabad használni.
Immunerősítő ételek
2013. március 22.
A téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk és fogékonyabbak a fertőzésekre, betegségekre. Pedig tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen – hívja fel a figyelmet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. A magyar felnőtt lakosság többsége szenved szelén- és D-vitamin-hiányban, ezen is lehet tudatos étrenddel segíteni.
Érdekesség, hogy a kukoricában, szójában, búzában található egyik fehérjealkotóból (glutamin) olyan anyag képződik, mely antioxidáns szerepet tölt be, így hozzájárul az immunrendszer jó működéséhez. A szervezet a betolakodó vírusok, baktériumok ellen többek között a szabad gyökök képzésével védekezik. Gondot jelent azonban, ha a zsíros táplálkozás vagy a stresszes életmód miatt ezek mennyisége túlzott mértékben megnő. Ilyenkor hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek, vagy szükségesek az antioxidánsok felépítéséhez. Ilyen lehet például a mikroelemek közül a cink (marhahúsban, hüvelyesekben) vagy a szelén (a talajból jut a növényekbe, állatokba).
A szűrővizsgálatok jelentősége
2013. március 20.
A fejlett európai országok között a cardiovascularis és a rosszindulatú daganatok döntő halálozási tényezővé váltak, melynek hátterében több okot is fel lehet fedezni. Az elmúlt évtizedekben megduplázódott a túlsúlyosak száma, mely számos krónikus betegség (pl. szív-ér rendszeri megbetegedés, diabétesz, vastagbélrák) kockázati tényezője; a másik legnagyobb kockázati tényező a dohányzás. Magyarország a cigaretta napi fogyasztásában az uniós átlag felett helyezkedik el, és a tüdőrák halálozása is nálunk az egyik legmagasabb. A dohányzás a rák okozta halálozások (nemcsak a tüdőrák!) arányának emelésén kívül, a cardiovascularis halálozások számát is növeli.
Döntő fontosságú az egészségügyi kockázati tényezőknek a kiküszöbölése, és a betegségek korai felismerése szűrővizsgálatok segítségével.
Hogyan védd meg magad?
2013. március 13.
Örök kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha megtámadnak. Ez sok mindentől függ. Függ attól, hogy hol vagy, kivel és milyen közegben. Van, aki a harcművészetek gyakorlását javasolja, van, aki a futást. Mi az igazság?
Az igazság az, hogy nincs igazság. Nincs olyan recept, ami minden helyzetben megmenti az embert, ugyanakkor meg lehet tenni azokat a dolgokat, amik kihúzhatnak a bajból.
Önkéntes egyszerűség - Tolsztoj, Albert Schweitzer, Gandhi nyomdokain
2013. március 07.
Az önkéntes egyszerűség vagy tudatosan egyszerű életmód legfőbb jellemzője, hogy csak annyit fogyasztunk, amennyi életünk fenntartásához szükséges. Az így élt élet mégsem kevesebb vagy kényelmetlenebb, mint amit megszoktunk. A mozgalom nem új, eredete az ókorba nyúlik vissza - melyek a lényeges pontjai?
Azok, akik ezt az életmódot választják, különböző személyes okok miatt teszik ezt: mert növelni szeretnék a családjukkal, barátaikkal, szeretteikkel eltöltött ún. “minőségi” időt; hogy csökkentsék öko-lábnyomukat; hogy tegyenek a világban létező egyenlőtlenség ellen; mert stresszmentesebb életet szeretnének élni; hogy egészségesebben éljenek; mert vallásuk, politikai és/vagy személyes meggyőződésük erre ösztönzi őket...
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...798081...170