Információk, érdekességek

"A bódító nedű" - 2. rész

2015. január 31.

Megfontolandó tanácsok az alkoholfogyasztással kapcsolatban... 

Sokan nem tudják, hogy 1-2 pohár (nők esetében 1 dl, férfiaknál 2 dl) pezsgő elfogyasztásával már szinte kimerítették az egészségi szempontból ártalmatlannak tartható alkohol napi mennyiségét. Az alábbi összefoglaló segítheti Önt abban, hogy a szilveszteri jókedv közepette is "tiszta fejjel" kezdje el az újesztendőt.

Jó szívű franciák

A különböző sajtokat, libamájat, kacsasültet, stb. felvonultató hagyományos francia konyha bővelkedik koleszterinben és telített zsiradékokban, amely - a franciáknál elterjedt dohányzás és mozgásszegény életmód mellett - a szív-érrendszeri betegségek szempontjából fokozott kockázatot jelent. A szív-érrendszerrel összefüggő halálozások száma azonban - más, hasonló kockázatú országokhoz viszonyítva - a franciáknál jóval kevesebb. Ez az ún. francia-paradoxon, melynek magyarázatát sokan a franciákra jellemző rendszeres, mértékletes vörösborfogyasztásban látják. A kis mennyiségű alkoholnak önmagában is van egyfajta szívvédő hatása, mivel emeli a vér jótékony HDL-koleszterinszintjét, és csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét.


"A bódító nedű" - 1. rész

2015. január 30.

Bár az alkoholról sokat lehet olvasni, a köztudatban gyakran összemosódnak a mennyiségre és minőségre vonatkozó, a szervezetre gyakorolt jótékony és a romboló hatásokról szóló információk...

C2H2OH

Az alkohol, vagy más néven etil-alkohol a cukortartalmú növényi (pl. sör, bor, pálinka) és állati nedveknek (pl. kumisz, méhsör) élesztőgombák okozta erjedésekor keletkezik. Színtelen, víztiszta, égető ízű folyadék, melynek nagy az energiasűrűsége. Az alkohol 1 grammja 7,1 kcal energiát ad a szervezetnek.

Az éhgyomorra fogyasztott alkohol csökkenti a vércukorszintet, és emeli a vérnyomást. Hatására a bőr kipirul, melegebbé válik, és a megnövekedett hőképződés és hőleadás emeli az alapanyagcserét. Erőteljes vízhajtó hatása befolyásolja a szervezet ásványi anyag háztartását. Az alkohol lebontása alapvetően a májban történik, mely összefüggésben van a zsírsavak égetésével. Minél nagyobb az alkoholfogyasztás mértéke, annál inkább nő a szabad zsírsavképződés, és ezáltal a vér triglicerid-szintje (vérzsír-szintje).


A hamis bor felismeréséhez fel sem kell bontani a palackot

2015. január 30.

Magyarországon legendák keringenek a borhamisításról (is). Egyesek a tablettát emlegetik, mások gyakran vélnek pancsolt borral találkozni, és vannak, akik az Alföld néptelen részeinek tanyáira utalnak sejtelmesen. Pedig a borhamisítás ennél sokkal kifinomultabb...

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak a borok – és szeszes italok, például pálinkák – készítését ellenőrizni hivatott igazgatósága már-már James Bondot is megszégyenítő módszerekkel kutatja a hamis magyar és külföldi borokat. A sok ezer vizsgálat végeredménye nyomán maga Mészáros Kálmán igazgató is megnyugtathatja a fogyasztókat.

  • Mit jelent a borhamisítás? Az emberek fejében ez általában megegyezik a tablettás vagy pancsolt borral.

A borhamisítás a mi felfogásunk szerint minden olyan eljárás vagy segédanyag használata, melyet a jogszabályok nem engednek meg a borkészítés során. Ha a hamisítás témaköréről beszélünk, első feladat ennek pontos definiálása. A 2004. évi XVIII. törvény (bortörvény) 20. § (2) bekezdése a következőképen definiálja a borhamisítást: „Az a borászati termék, amelyet a jogszabályokban meg nem engedett anyagok felhasználásával vagy a jogszabályokban meg nem engedett módszerrel állítottak elő vagy kezeltek, nem minősül szőlőbornak.” Hamisított borászati terméknek az e jogszabály megfogalmazása szerint készített termékeket nevezzük. Egyrészről tehát hamisított terméknek minősül, ha a borkészítéshez engedélyezett anyagot használnak nem megengedett mennyiségben, például a megengedettnél több répacukrot adnak a musthoz. Másrészről hamisítás, ha olyan anyagot használnak, amely nem engedélyezett, például mesterséges színezéket, édesítőszert, glicerint, glikolt, vizet.


Tudja, hogy mi mindenben van cukor?

2015. január 20.

Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezt egyrészt a fogyókúrázók, másrészt a szénhidrátanyagcsere-problémával küzdők számára is fontos észben tartani. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa összeszedte azokat a termékeket, melyeknél érdemes körültekintőnek lenni! 

Kényelmi termékek

Bár sok időt lehet spórolni a félkész ételek, levesporok, leveskockák használatával, de ezek általában hozzáadott cukrot, sót és ízfokozókat is tartalmaznak. Szomorú tény, hogy a legtöbb kethup több cukrot tartalmaz, mint paradicsomot, és ha egy könnyű salátával szeretnénk zárni a napot, akkor lehetőleg ne előre elkészített salátaöntet válasszunk, mert ezeknek a többsége szintén magas cukor-és zsírtartalommal rendelkezik.

Light termékek

A fogyókúrázó hölgyek gyakran keresik a light termékeket a boltok polcain, miközben nem is sejtik, hogy ez a kifejezés 2 dolgot is jelenthet: vagy a zsiradék vagy a cukor tartalmát csökkentették az adott terméknek, így könnyen járhatunk úgy, hogy a light joghurt bizony tele van cukorral és csupán a zsiradék tartalma lett alacsonyabb.


Örök fogadalom – Fogyás, koplalás nélkül

2015. január 10.

Az év eleji fogadalmakból a fogyókúra sem hiányozhat, de íme néhány valóban szuperhatékony ötlet. 

1. Ne koplaljunk, együnk elegendő mennyiséget!

Ha megvonjuk magunktól (főként kedvelt) ételeinket, a legjobb módja annak, hogy előidézzük a farkaséhséget a főétkezések között, és nassoljunk! Tehát ehetünk pl. csokit is, de csak jó minőségűt és pici szeletet.

2. „A rost”, mely csillapítja az éhséget

A rost elősegíti a fogyást, mert telítettségérzetet kelt a gyomorban, amikor vízzel érintkezik. A bőséges folyadékbevitel nagyon fontos.

3. Fókuszban a menta

Kedvünk van „valami jót” fogyasztani, bár nem szeretnénk hízni? Először mérjük fel, hogy valóban éhesek vagyunk-e, és miért van szükségünk az evésre. Ha nem igazán tudjuk megindokolni ezt a vágyat, egy hatékony ötlet a nassolás elkerülésére: mossunk fogat mentolos fogkrémmel, majd készítsünk mentateát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...190191192...301