Információk, érdekességek

Halkrém leves, afrikai harcsából

2014. július 27.

Halkrém leves, afrikai harcsábólSzálkamentes, friss, magyar halból készült zöldsége krémleves. Ezt azoknak is szívesen ajánlom, akik félnek/tartanak a halszálkától. Tálaláskor adjunk hozzá pirítóst, és ne feledkezzünk meg a hal harmadszori úsztatásáról sem. Ha halat eszünk, mindenképpen jussunk eszünkbe a régi római bölcsek mondása, miképpen: "MALEDICTUS PISCIS IN TERCIA AQUA" azaz: "Átkozott a hal a harmadik vízben", azaz okos ember halra vizet nem iszik (az első vízben él a hal, a másodikban pedig főtt). Ezért ajánlom ehhez az ételhez a balatoni rozéborból készült fröccsöt vagy hosszúlépést. Egészségünkre!

Elkészítési idő: 40-45 perc

50-60 dkg (Szarvasi) afrikai harcsafilé
2 kisebb fehér hagyma 
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
3-4 kisebb burgonya (pl. Démon)
2 dl tejszín
5 dkg rizs
3-4 dkg vaj
1-2 evőkanál citromlé
1-2 teáskanálnyi fűszerpaprika
só és bors


Kérdések és válaszok a gyermekek táplálkozásáról

2014. július 20.

Válogatós, rossz evő gyerekek mellett folyamatos az aggódás, vajon minden, a fejlődésükhöz fontos tápanyagot megkap-e a szervezetük. Az egészséges táplálkozás követése sem mindig egyszerű feladat gyermekeknél. Dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológussal, a Budai Allergiaközpont orvosával néhány gyakori, a témához kapcsolódó kérdést veszünk sorra.

Probléma, ha a 7 éves gyermek nem eszik húst? Mit tehetünk, mivel pótolhatjuk a vitaminokat, ásványi anyagokat, mire kellene figyelni, hogy a gyerek egészséges, jól fejlődő legyen?
- Az egészséges, változatos étrend fontos a gyermek fejlődésének szempontjából, ezért - ha nem is nagyobb mennyiségben – de fontos lenne a húst tartalmazó fogások beiktatása a gyermek étrendjébe. A kapható felvágottak íze, összetétele különböző, érdemes több fajtát is kipróbálni, talán valamelyik elnyeri a gyermek tetszését. Nem feltétlenül kell azonban erőltetnünk. Egészségesebb, változatosabb fogásokat – zöldséges, zöld fűszeres ízesítéssel - mi magunk is készíthetünk a konyhában, friss hús felhasználásával. Ha a gyermek továbbra is elutasítja a húst tartalmazó ételeket, a szükséges fehérje pótlását fokozott tej, tojás, esetleg szója fogyasztásával fedezhetjük.


Füstölt sonkába tekert harcsafilé, zöldsalátával és tökmagmajonézzel

2014. július 16.

Füstölt sonkába tekert harcsafiléA kimutatások alapján kevés halat fogyasztunk. Ennek szerintem több oka is van. Az egyik az, hogy kevés a választék, a könnyű és egyszerű halreceptek között. Ezzel a recepttel egy kicsit be szeretném mutatni, milyen könnyen készíthetünk ízletes halételeket. Elkészíthetjük akár grill sütőn is. Könnyű, mediterrán fogás, jó sok zöld salátával.

Elkészítési idő: 30-35 perc

50 dkg (Szarvasfish ) afrikai harcsafilé
10 dkg hajszálvékony, Gusztahús füstölt sonka
3 teáskanálnyi magos mustár
3 teáskanálnyi apróra vágott metélőhagyma, bazsalikom és rozmaring
2 teáskanálnyi tökmagolaj
só, bors és kevés olaj a sütéshez
Zöldsaláta keverék a tálaláshoz

Tökmagmajonéz:
4 dkg durvára vágott tökmag
2-3 evőkanál majonéz
2-3 evőkanál tejföl
1-2 teáskanál tökmagolaj


Színes nyári mustáros-tormás saláta

2014. július 15.

Színes nyári mustáros-tormás salátaA rohanós vagy éppen pihenős napok ideális vacsorája/ebédje. A zöldségeket tetszés szerint variálhatjuk, de fontos, hogy mindig többfélét használjunk. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy köretként pecsenyékhez, sült kolbászhoz. Ha szeretjük a mustárt, használjunk több fajta mustárt, lehet magos, édes, csípős vagy tárkonyos is.

Elkészítési idő: 20-25 perc

20 dkg császár szalonna csíkokra vágva
3-4 szelet mediterrán kenyér 
1 kisebb jégsaláta
1 kígyóuborka
2-3 paradicsom
1-1 kisebb piros, zöld és sárga kaliforniai paprika
2-3 újhagyma
1-2 kisebb fehér hagyma
1 kisebb sárgarépa
3-4 evőkanál ecetes torma
2-3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál mustár
2 evőkanálnyi barnacukor (vagy nyírfacukor)
2-3 teáskanálnyi szójaszósz
2-3 teáskanálnyi sáfrányos ecet vagy vörösbor ecet
só és bors


Sült barack ricottával és pirított kaláccsal

2014. július 14.

Sült barack ricottával és pirított kaláccsalKönnyű, nyári desszert, elkészíthetjük előre, csak a barackot tálalás előtt készítsük el, langyosan tegyük a poharakba. Most hogy a barack szezon közepén vagyunk, az árusoknál a különböző fajtákból válogathatunk.

Elkészítési idő: 35 perc

4 kemény őszibarack
20 dkg ricotta (vagy krémtúró)
4 szelet édes kalács
2 evőkanál vaj
2-3 evőkanál méz
2-3 evőkanál porcukor
2 evőkanálnyi csoki lencse
1-2 teáskanálnyi vaníliás cukor
Tálaláshoz 4 kisebb üvegpohár.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...199200201...301