Információk, érdekességek

Közétkeztetés: mit főznek szeptembertől?

2014. június 24.

Az OÉTI felmérése szerint több a gyümölcs az iskolákban, de még mindig túl sósak az ételek.

Több tekintetben is javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években – ezt állapította meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet most elkészült elemzése. Megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk, új nyersanyagokat is használnak a főzés során és többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra. Ezzel együtt azonban az ételek sótartalma még mindig jelentősen meghaladja az ajánlott értéket, tejből és tejtermékből pedig a szükségesnél kevesebbet kapnak a gyerekek.

Javuló tendencia

Az elmúlt év során átfogó vizsgálatban mérte fel a hazai iskolai közétkeztetés helyzetét az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete.

  • Az elemzés szerint a korábbiakhoz képest gyakrabban, átlagosan naponta egyszer kaptak nyers gyümölcsöt, zöldséget a gyerekek.
  • Az iskolák többségében a teljes kiőrlésű pékárukat is felvették az étrendbe.
  • A konyhák kétharmada vezetett be új ételeket, eddig még nem használt nyersanyagokat, amelyek összhangban vannak az egészséges táplálkozás irányelveivel – a változatosság növelésén túl.
  • A gyerekek többségének ízlettek az egészséges ételek, sikerült megkedveltetni az új ízeket.
  • Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a diétás étkeztetést már az iskolák kétharmadában meg tudják oldani.

Óvakodj a transzzsírsavaktól

2014. június 17.

transzzsírsavA növényi zsiradékok, sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, chipsek, salátaöntetek, sültek és más készételek transzzsírsav felhasználásával készülnek, mert ezzel növelik az adott termék eltarthatósági idejét és segítik aromájának megőrzését. 

Ha a „rendes” zsírsavakhoz képest pici szerkezeti eltérés jön létre a molekulában, akkor transzzsírsav keletkezik. Számos kutatás bebizonyította, hogy az ilyen zsírsavak a szervezetben kedvezőtlenül befolyásolnak egyes biológiai folyamatokat, köztük a szív-ér rendszeri betegségeket.

Milyen élelmiszerekben található?

Étkezési transzzsírsavakat főképpen olyan élelmiszerekből kapunk, amelyek iparilag feldolgozott zsírokat tartalmaznak, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy például a nyers tej is tartalmaz – eltérő mennyiségű transzzsírsavakat. A nyerstej teljes transzzsírsavtartalma átlagosan 3,67% (1,12 g és 4,92 g/100 g). A tej nem a legjobb példa, hiszen a tejben – többek között – számos előnyös zsírsav van, amelynek mennyisége jóval nagyobb.


Tzatziki, ahogyan a nimfák kínálják

2014. június 15.

TzatzikiA legenda szerint, amikor Odüsszeuszt és csapatát a Kalüpszó szigetére sodorta a tenger, a nimfák a palotába vitték a ithakai hőst és bajtársait. Ott minden jóval ellátták őket, hogy gyorsan felerősödjenek és az alábbi fogással hozták meg a kedvüket az élet örömeihez.

Hozzávalók:

- ½ liter joghurt
- 1 közepes uborka
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál vörösbor ecet
- 1 evőkanál friss vagy 1 ½ t szárított kapor
- 2 teáskanál friss citromlé, vagy 3 teáskanál lime leve
- só

Titok: Az uborkát reszelés után, sózd meg, majd hagyd állni 10-15 percet és egy ruhával összefogva szabadítsd meg a levétől. Így használd fel!


Vörösboros málna krémleves, mandulás ropogóssal

2014. június 15.

Vörösboros málna krémlevesA levest a 2013 év fagylaltja, a vörösbor eszenciás málna ihlette. A fanyar málna, a vörösbor és a selymes tejszín találkozása. Ha zavarnak a magok, a turmixolás után szűrjük át. A mandulás ropogós készülhet mogyoróból vagy dióból is. Érdemes a ropogósból többet készíteni, jól illik a forró csokihoz, kávéhoz.

Elkészítési idő: 50-55 perc + pihentetés

Hozzávalók:

50 dkg mirelit málna
3 dl tejszín
3 dl száraz, könnyű vörösbor
8-10 dkg porcukor
1 mokkáskanálnyi vanília kivonat (vagy egy tasak vaníliás cukor)


Sok rejtett cukrot esznek a kicsik

2014. június 14.

rejtett cukrot esznek a kicsikNapjainkban mind többször és több helyről hallhatunk arról, mennyire fontos a gyermekek egészséges táplálkozása. Bár a szülők jelentős része tisztában van az egészséges étkezés alapelveivel, sokszor még ők sem számolnak a rejtett cukor mennyiségével. Pedig gyermekeink felnőttkori egészségének életük első 1000 napjában ágyazunk meg.

A túlsúly, az elhízás sajnos ma már nemcsak a felnőtteket sújtja, egyre több a túlsúlyos kisgyermek is. Ennek következményeként pedig azok a betegségek, amelyek valaha csak a felnőtteket érintették, már gyermekkorban is megjelennek, így például a 2-es típusú diabétesz. A túlsúly a felelős ugyanakkor a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a magas vérnyomásért is.

Az első 1000 nap a legfontosabb

Magyarországon szakemberek létrehozták az „Első 1000 nap programot”, annak érdekében, hogy szakmai és civil szervezetek segítségével minél több édesanyához és egészségügyi dolgozóhoz juttassák el az üzenetet:

számos felnőttkori betegség, probléma, így a túlsúly kialakulásának kockázata helyes csecsemő- és gyermekkori táplálással csökkenthető.

Ma már egyre több szakmai szervezet ismeri fel, és képviseli az elhízás elleni harc jelentőségét, így a közelmúltban a WHO (Egészségügyi Világszervezet) felére csökkentette az „ajánlott” napi cukorfogyasztást*, hazánkban pedig a közétkeztetési rendszer átalakításáról született miniszteri rendelet. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...200201202...301