


Információk, érdekességek
A pajzsmirigy hormontermelését támogató makrotápanyagok
2025. augusztus 07.
Az anyagcserefolyamatok megfelelő működéséhez elengedhetetlen a jól hidratált közeg, ezért a folyadékfogyasztás kiemelt szerepet játszik. A bevitt folyadék legelsősorban víz, csapvíz, ásványvíz, tisztított víz, cukrozatlan gyümölcstea formájában kerüljön be a szervezetbe, kerülendőek a cukros üdítőitalok, és az alkohol is.
A pajzsmirigybetegségek önmagukban nem tartoznak a klasszikus értelemben vett szénhidrátanyagcsere-zavarok közé – mint amilyen a diabétesz, vagy az inzulinrezisztencia-, ugyanakkor a pajzsmirigy működési zavarai szorosan összefügghetnek a szénhidrátanyagcsere állapotával, és közvetett módon befolyásolhatják is azt. Így ennek értelmében lényeges, hogy a szénhidrátbevitel mennyisége és minősége is megfelelő legyen az étrendben. Érdemes inkább a komplex, lassabban felszívódó szénhidrátokat fogyasztani (pl. teljes értékű gabonák, alternatív gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek), amelyek fogyasztásával csökken a vércukorszint ingadozásának mértéke. A komplex szénhidrátokban gazdag élelmiszerek rosttartalma magasabb, a megfelelő rostbevitel pedig segít fenntartani a bélflóra egyensúlyát is, így támogatja az immunrendszert. (1) A teljes értékű gabonák preferálása mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a megfelelő mértékű – az ajánlásoknak megfelelő – napi 4-500 gramm zöldség-gyümölcsfogyasztást sem, lehetőleg gyakrabban választva a szezonális alapanyagokat, annak tudatában, hogy néhány zöldség nyers állapotában göbképző tulajdonsága miatt kerülendő.
Az ideális minőségű zsír(sav)bevitel támogatja a megfelelő hormontermelést és a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) jó felszívódását is. Különösen fontosak az egyszeresen, és a többszörösen telítetlen zsírsavak, például az olívaolaj, repceolaj, vagy a lenmagolaj, a zsírosabb halak, például lazac, és az olajos magvak, mint a lenmag, és dió fogyasztása. Az étrend így kedvező irányba befolyásolhatja a vérzsírértékeket, ezáltal csökkentve a magas koleszterinszintet is.
Szavazások
Ön milyen gyakran olvas könyvet?
Aktív: 2025. július 31. - 2025. augusztus 31.
Negyedévente vagy ritkábban.Egyáltalán nem olvasok könyvet.
Napi rutinnak számít az olvasás.
Inkább alkalomszerűen olvasok.
Legalább hetente egyszer olvasok.
szavazatok száma: 19
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.
Szavazok Lezárt szavazások
Reaktív hipoglikémia – nem csak cukorbetegek lehetnek rosszul evés után
2025. augusztus 07.
A hipoglikémia egy szakkifejezés az alacsony vércukorszintre utal. Ilyenkor az érték 3,3 mmol/l alá esik. A reaktív hipoglikéma pedig azt a jelenséget írja le, amikor a vércukorszint étkezés után néhány órával esik le, és kellemetlen tüneteket, akár rosszullétet okoz. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem csak cukorbetegeknél fordulhat elő, viszont mindenki tehet a megelőzéséért.
Az étkezés utáni rosszullét a vércukorszint esés miatt jelentkezik
Az étkezés után 2-4 órával bekövetkező reaktív hipoglikémia oka, hogy a szénhidrátokban gazdag étkezés után felgyorsul az inzulin hormon kiválasztása, ami a vércukorszint csökkentéséért felelős Gyakran ennek hátterében inzulinrezisztencia áll. Ilyenkor a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben, mert a szervezet több inzulint fog termelni. Jórészt az étkezés a közvetlen kiváltó ok, de a már kezelt cukorbetegeknél az is előfordulhat. Ennek oka lehet:
-A szokásosnál több gyógyszer, vagy inzulin használata a cukorbetegség kezelése során.
-A szokásosnál kevesebb étkezés, valamely étel vagy kisebb fogás kihagyása.
-A szokásosnál több fizikai aktivitás vagy edzés.
-Alkoholfogyasztás.
-Hasmenéssel járó betegségek.
-Ha az étkezést és a tablettás kezelést nem hangolja össze.
-Időjárási szélsőségek, például nagyon meleg vagy nagyon hideg időjárás.
Az inzulin vagy más gyógyszer dózisának megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy kikerülhető legyen a vércukorszint esés. Ugyanakkor Porochnavecz doktornő szerint nem csak cukorbetegeknél figyelhető meg ez a jelenség, aminek a pontos okai sokszor nem tisztázottak, de mindenképp kapcsolatban van azzal, mikor és mennyit eszik az illető.
Ökofalvak és életmódváltók találkozója Magyarországon
2025. augusztus 06.
Két nyári esemény ad útmutatót a változásra vágyóknak
Egyre többen érzik úgy, hogy számukra a városi lét már nem fenntartható, és valami egészen másra van szükségük, majd tanyát vesznek, megpróbálnak természetközeli, önellátó életmódot kialakítani. Azonban hamar ráébrednek: egyedül mindez szinte lehetetlen. Az igazi megoldás a közösség, olyan emberek összefogása, akik együtt gondolkodnak, együtt dolgoznak, és közösen építenek fel egy élhető alternatívát. Idén nyáron két különleges esemény is útmutatást ad azoknak, akik változtatni szeretnének.
Idén először érkezik Magyarországra Európa legnagyobb ökofalu-találkozója, a GEN (Global Ecovillage Network) szervezésében. A nemzetközi hálózat most ünnepli 30. születésnapját.
GEN – European Ecovillage Gathering
Augusztus 12-17 között Lengyeltótiban a Manas Garden ad otthont a nemzetközi tudás- és tapasztalatcserének. „Több száz résztvevő érkezik majd Nyugat-Európából, Ázsiából, Amerikából és Dél-Amerikából is, akik már működő ökofalvak képviseletében hozzák el a fenntartható közösségi életmód kulisszatitkait, évtizedes tapasztalataikat” – fogalmazott Forrai Mária főszervező.
A találkozó egyfajta szabadegyetemként működik majd, ahol a résztvevők megtanulhatják, hogyan lehet hosszú távon is működő ökofalvakat létrehozni és fenntartani.